RESEPI
BAHAN-BAHAN ASAS :
1) CILI KERING
2) BAWANG PUTIH
3) BAWANG MERAH
4) HALIA
5) JINTAN MANIS
6) MINYAK
7) GULA & GARAM
8) CUKA
9) BIJAN (HIASAN)
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT ACAR BUAH :
1) BUAH KURMA
2) KISMIS
3) ASAM KOM
4) LIMAU KERING
5) BELIMBING BULUH
CARA-CARA MEMBUAT :
1) 1) BIJI CILI DIBUANG, KEMUDIAN CABAI ATAU DIKENALI SEBAGAI CILI DI GORENG DAN DIREBUS.
DIMASUKKAN KE DALAM MESIN PENGISAR CILI.
2) 2) BAWANG PUTIH, BAWANG MERAH, JINTAN, HALIA DAN CILI YANG TELAH SIAP DIKISAR KEMUDIANNYA DITUMIS DI DALAM KUALI.
3) 3) BUAH-BUAHAN UNTUK MEMBUAT ACAR TERSEBUT HENDAKLAH DIPOTONG KECIL-KECIL,DIRENDAM DIDALAM CUKA DAN GARAM SELAMA 2 MINGGU.
4) 4) SETERUSNYA, BAHAN-BAHAN TERSEBUT DICAMPUR DAN DITUMIS BERSAMA-SAMA.
5) 5)TUNGGU SEHINGGA NAIK BAU KEMUDIAN BOLEH DI HIDANG
6) 6) SEBAGAI HIASAN, TABURKAN BIJAN DI ATAS ACAR TERSEBUT.
acar rebung |
acar buah |
mesin pengisar cili kering
UNTUK MAKLUMAT LANJUT BOLEH MENGHUBUNGI NOMBOR DIBAWAH:
012-5458140(MAK SOM)
0 comments:
Post a Comment